כיצד נעשית בדיקת ההתרשלות?
בדיקת ההתרשלות נעשית על פי המבחן של בעלי משלח יד, אשר צריכים להשתמש במיומנות ולנקוט במידת הזהירות שרופא (וכל בעל תפקיד רפואי, כגון: מיילדת) סביר, נבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט בהן, והכל כאמור בסעיף 35 לפקודת הנזיקין.
עוולת הרשלנות - מה קובעים סעיפים 36 ו - 36 לפקדות הנזיקין?
לעניין הגדרת ההתרשלות סעיף 35 לפקודת הנזיקין קובע כי במקרה ועשה אדם מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח-יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח-יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות - הרי זו התרשלות.
אם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה.
סעיף 36 קובע כי החובה האמורה בסעיף 35 מוטלת כלפי כל אדם וכלפי בעל כל נכס, כל אימת שאדם סביר צריך היה באותן נסיבות לראות מראש שהם עלולים במהלכם הרגיל של דברים להיפגע ממעשה או ממחדל המפורשים באותו סעיף.
קביעת הפסיקה לגבי רשלנות רפואית:
הפסיקה קבעה כי "מעשיו ומחדליו של רופא, כמעשיו ומחדליו של כל בעל-מקצוע אחר, נבחנים לצורך נושא זה שנדון כאן, על-פי אמות-המידה שהתקבלו בסעיפים 35ו- 36לפקודת הנזיקין [נוסח חדש], ואם נכשל הרופא בכך שלא קיים כלפי החולה את חובת הזהירות המתחייבת בנסיבות העניין, לפי הנתונים שבידיו, הרי הוא נושא באחריות בנזיקין ככל בעל-מקצוע אחר. ע"א 744/76 שרתיאל נ' קפלר.
איך נדע לקבוע אם הרופא התנהג באופן סביר כאמור בסעיף 35 לפקודת הנזיקין?
במקרים רבים, מתעוררת מחלוקת עובדתית מהי אותה מיומנות של הרופא הסביר? המומחים מתבססים על ספרות רפואית מקובלת, אשר ממנה ניתן להסיק כי רופא סביר פועל על פיה, שכן משקפת היא את הידע הרפואי, לעת כתיבתה. לפיכך, לא אחת, מובאים בפני בתי המשפט בתביעות בגין רשלנות רפואית לא רק ספרות רפואית שפורסמה בספרים מקובלים אלא אף מאמרים מכתבי עת מובילים.
זאת, על בסיס ההנחה כי רופא סביר ומיומן קורא מאמרים אלה, מפנים את האמור בהם, ופועל על פיהם. היה ויתברר כי הרופא הנתבע לא פעל על פי אותם ספרים או מאמרים, כי אז יראו בהתנהגותו התרשלות, שכן הוא אינו רופא סביר, במובן זה שסוטה הוא מסטנדרט ההתנהגות של רופא סביר ומיומן, אשר מפעיל שיקול דעת ומבצע פרוצדורות רפואיות, על פי האמור באותם ספרים או מאמרים.
קראו עוד בתחום:
• רשלנות רפואית - מאמרים ופסקי דין באתר רשלנות רפואית
• פורום רשלנות רפואית - שאלות ותשובות בנושא
• רפואה ומשפט - מאמרים ומידע באתר סטארמד